Gryder, stegepander og kasseroller

Madlavningen bliver både nemmere og sjovere, hvis du har godt udstyr i køkkenet. Her finder du gryder, stegepander og kasseroller med varierende farver, former og funktioner. Er du nysgerrig omkring alternativ madlavning, uden behov for komfur eller ovn, finder du også dampkogere og slow cookers i sortimentet. Læs mere om, hvilke egenskaber der gør madlavningen nemmere…

Kokbøger

Hvilke materialevalg er gode?

Aluminium er et metal, der er rigtig godt til at sprede varme. Derfor er det et godt tegn, hvis den gryde eller stegepande, du har fundet, netop har en bund af aluminium, gerne en tyk bund. Således spredes varmen hurtigt og fordeles jævnt over hele overfladen. Hvis du er en af dem, der synes, at opvask er det mest kedelige ved madlavningen, så bør du holde udkig efter kasseroller i rustfrit stål, da de er nemme at rengøre og ofte kan vaskes i opvaskemaskine. Der findes også gryder eller kasseroller med non-stick-belægning. Belægningen gør, at snavset har sværere ved at sætte sig fast på overfladen, hvilket igen gør det nemmere at gøre udstyret rent. Visse belægninger fungerer også som beskyttelse mod skrappe rengøringsmidler og gør udstyret mere holdbart. Til den miljøbevidste har vi desuden økologiske stegepander og gryder, fremstillet af 100 % naturmateriale. Du kan ofte se i produktbeskrivelsen, hvilket materiale produktet består af.


Hvordan du bør vaske din stegepande, gryde eller kasserolle

Det er vigtigt at vide, hvordan du skal vaske dit køkkenudstyr af, hvis du vil have, at det det skal bevare sin gode kvalitet. Præcis som beskrevet ovenfor, er udstyr i rustfrit stål det nemmeste at gøre rent – enten i hånden med opvaskemiddel eller, ved anvisning, i opvaskemaskinen. Det kan dog være godt at vide, at maskinopvask altid slider mere end håndopvask, så hvis du er ekstra påpasselig med dit køkkenudstyr, bør du vaske det op i hånden uanset anvisninger. Tænk også på at undgå ståluld, da det giver ridser i den blanke overflade. Når du skal rengøre en støbejernsgryde eller –pande, bør du altid undgå opvaskemiddel. Støbejernspanden har godt af det fedt, som dannes under madlavningen, så lad det gerne tørre ind, og skyl derefter med varmt vand. Tør af med køkkenrulle, da viskestykket nok bliver snavset af den fedtede overflade. Teflonpanden skal køle af, inden du rengør den. Derefter kan du vaske den i hånden med opvaskebørste og opvaskemiddel. Også her bør du undgå ståluld til rengøringen, da det vil lave ridser i den fine teflonoverflade.

Et sidste, generelt tip, når du skal vaske dit køkkenudstyr op: Hvis der er madfedt tilbage, bør du altid tørre dette af med lidt papir, inden du skyller det ud i vasken. Madfedt, som skylles ned i afløbet, stopper vasken til, da fedtet køler af og stivner, når det når afløbsrøret. Og at rense afløb er nok det sidste, man har lyst til at tænke på i forbindelse med madlavning.

God fornøjelse med valget af nyt køkkenudstyr!